
Musikk er ekkoet av menneskehetens reise.
I dette programmet tar vi deg med på en musikalsk reise gjennom jordens skapelse, sett gjennom øynene til komponistene og musikerene. I en verden som alltid fyller oss med undring over dens enkle skjønnhet gjennom tidene. Inspirert av den nordligste middelalderkirken i Trondenes og kunstens evne til å finne skjønnhet i det enkle, presenterer vi et program som skildrer viktige øyeblikk fra Bibelens fortelling om hvordan jorden ble til – et ekko av tid, om du vil.
I Griegs ufullendte 2. strykekvartett (1891) finner vi rytme, et symbol på menneskehetens vitalitet, samt hint til skandinavisk folkemusikk. Musikken maler levende landskap gjennom solskinn, regn og snø. Deretter beveger vi oss inn i menneskets åndelighet – hviledagen, fred og avslutning – med Da pacem Domine av Arvo Pärt (2004) og en hyllest til kjærligheten i Weberns Langsamer Satz (1905). Begge verkene skaper en eterisk atmosfære gjennom sine særegne lydverdener; den aldrende Pärt finner sitt meditative uttrykk gjennom minimalisme, mens den unge Webern søker fred i utforskningen av strykeinstrumentenes klang, i en tradisjon som befinner seg mellom Brahms og tidlig modernisme.
I Pärts verk ledes vi gjennom livets skjørhet med en gripende gregoriansk hymne – et verk skrevet til minne om ofrene for terrorangrepene i Madrid i 2004. I Weberns Langsamer Satz (eller Langsom sats) vender vi tilbake til naturen, slik Webern selv beskrev kvartetten som en hyllest til naturen og hans bekymringsløse liv med sin elskede. Ideen til stykket oppstod under en spasertur med hans fremtidige kone.
For å binde disse verkene sammen har vi valgt å inkludere noen kortere stykker fra Woodworks (utgitt i 2015) av Danish String Quartet, samt et utvalg fra Sonnets et Rondeaux (utgitt i 2007) av Giovanni Sollima. Disse stykkene er sterkt inspirert av folkemusikken og fungerer derfor som perfekte mellomspill i programmet. Akkurat som vi i dette programmet søker tilbake til jordens og menneskets opprinnelse, feirer vi også enkle tider – og det er nettopp det folkemusikken uttrykker: det mellommenneskelige, gjennom musikk og glede.
La oss ta reisen sammen, gjennom Tidens Ekko.
Medvirkende musikere:
Inga Gorset – Fiolin
Ragna Rian - Fiolin
Kaat Schraepen - Bratsj
Igor Patsovskyi - Cello
Fri entré.